Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch

In het Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch worden de verhalen van, over en uit Het Apeldoornsche Bosch vertelt en thema’s als (on)vrijheid, (on)veiligheid en vluchten besproken. 

 

Het Apeldoornsche Bosch was een Joods-psychiatrische instelling in Apeldoorn. In het Herinneringscentrum is een expositie ingericht die het verhaal vertelt van de bloeiende instelling die Het Apeldoornsche Bosch ooit was en van de ramp die zich daar in januari 1943 heeft voltrokken. In de nacht van 21 op 22 januari 1943 ontruimt de Duitse bezetter het Apeldoornsche Bosch. Bijna 1300 mensen, patiënten en personeel, worden op transport gesteld naar Auschwitz. Niemand keert terug.

Op de eerste verdieping wordt de geschiedenis naar de actualiteit gehaald. In vier kamers gaan bezoekers aan de hand van de geschiedenis van Het Apeldoornsche Bosch in gesprek over thema’s als vrijheid, vriendschap, veiligheid en vluchten. Met verschillende activiteiten en in uiteenlopende vormen van dialoog wordt er aandacht geschonken aan de betekenis van deze begrippen in heden en verleden.

Mocht u meer willen weten over de hardware (audiovisuele en multimedia apparatuur) in deze tentoonstelling kijk dan ook eens naar de andere tak van ons bedrijf: www.moetwilenvandijk.nl