top of page
  • Christa Moetwil - van Dijk

Een fotografische terugblik op 2022. Foto’s met een verhaal!

Bijgewerkt op: 3 mrt. 2023Het is eind 2022, een mooi moment om terug te kijken naar de foto’s die ik dit jaar gemaakt heb. Wat was het genieten van al het natuurschoon. En wat heb ik een geluk dat ik twee fotomaatjes heb waar ik regelmatig mee op pad ben geweest. Heerlijk dat we van elkaar kunnen leren, plezier hebben, genieten, elkaar inspireren en dat we ons over de natuur mogen verwonderen.

Tijdens het selecteren van de foto’s komen er allerlei herinneringen en gevoelens naar boven die ik graag met jullie wil delen.


Nummer 12: Parende juffertjes in het ochtendlicht
Parende tengere pantserjuffers bij zonsopkomst
Wat kan het toch gek lopen. Mijn lieve fotomaatje Hilda en ik gingen op paddenstoelenjacht. Vorig jaar stonden er, vlakbij een vennetje, veel vliegenzwammen en we hoopten natuurlijk dat ze er dit jaar ook weer zouden staan. Nou, er stonden genoeg vliegenzwammen, maar wat schetst onze verbazing...........bij het vennetje vonden we ook nog een paar juffertjes en dat eind oktober!


Nummer 11: Groots genieten!
Dansende bomen (knotwilgen) in de uiterwaarden in het winterse ochtendlicht
Wat was het koud die ochtend, brrrr. Wandelend door de uiterwaarden van Beusichem op zoek naar die ene boom op de kwelkade. Op de route daar naar toe kwam ik dit prachtige tafereel tegen. Wat een geluk! Het ochtendlicht perfect, aangevroren water, de maan die nog scheen en twee dansende bomen. Zeg nou zelf, dat is toch groots genieten!

Deze foto heb ik ook ingestuurd voor een natuurfotowedstrijd. Van de ruim 6000 inzendingen voor de Roots Natuurfotowedstrijd 2022 selecteerde de jury 25 foto’s. De 25 geselecteerde foto's, waaronder mijn foto van de dansende bomen (knotwilgen), worden nu tentoongesteld in de Hortus Botanicus in Amsterdam. Geen winnende prijs maar wel trots dat mijn foto zo ver is gekomen en ook gebruikt wordt op de website van Hortus Botanicus Amsterdam.


Nummer 10: Mistige ochtend in de polder
Het begin van een nieuwe dag, wat een sfeer en wat een kleuren! Sprookjesachtige mistige zonsopkomst boven bomenrij in de polder.
Ideale weersomstandigheden waren voorspeld voor deze zomerse dag: mist en later het zonnetje. Daarom gingen we al heel vroeg in de ochtend op weg naar een natuurgebied waar veel vlinders voorkomen, zoals het Oranjetipje en Icarusblauwtje. Onderweg was het voorgenieten al begonnen. Hoe mooi kan een dag beginnen in de polder.


Nummer 9: Beregenen van de bloesem
Bevroren bloesem: het beregenen van de fruitbomen zorgt voor een ijslaagje om de bloesem. Op de achtergrond een molen.
Het is april, de lente laat zich zien in de Betuwe. Maar april doet wat hij wil.....nachtvorst in deze tijd van het jaar komt vaak voor. En nachtvorst is funest voor de bloesem aan de fruitbomen en kan grote gevolgen hebben voor de oogst. Daarom zijn fruittelers in dergelijke nachten druk in de weer om de fruitbomen te beregenen. Op die manier vormt zich een ijslaagje rond de knoppen. Bij het bevriezen van water komt een minieme hoeveelheid warmte vrij en zo lang er maar aanvoer is van water blijft de temperatuur van het ijs rond de knoppen 0 graden Celsius. Op die manier vriezen ze niet kapot.


Nummer 8: Grillige hoogstamfruitboom tussen een zee van gele bloemenpracht
Oude grillige hoogstamfruitboom tussen een zee van gele bloemenpracht (bloeiend koolzaad).
Samen met de herfst is lente toch wel mijn favoriete seizoen om te fotograferen. Er is in de lente zoveel moois te zien, te horen en te fotograferen. De bloesem, de lammetjes, tulpenvelden, vlinders, bloeiende Prunus (sierkers) bomen, het frisse groen in de bossen, de vogeltjes (die de plek van je wekker innemen) en daslook in de bossen,

Elk jaar in april/mei fotografeer ik ook deze oude grillige hoogstam fruitboom, die omgeven is door een zee van geel bloeiend raapzaad/koolzaad. Kom maar op lente!


Nummer 7: Stuitermoment
Stuitermoment: het regent zonnestralen zonneharpen in het bos
Tsja.....wat zal ik hier over zeggen. Elke keer als ik deze foto zie krijg ik weer een 'kippenvelmoment'. Wat was dit GENIETEN zeg. We waren al op de terugweg van een mooie ochtendwandeling vlakbij natuurgebied Kwintelooijen bij Rhenen. Komen we op een splitsing in het bos en worden we overspoeld met zonnestralen. Eindelijk, ja eindelijk hadden we het geluk om ze zo mooi vast te leggen. We gaven elkaar een high-five en gingen als een dolle fotograferen. Kijk en geniet mee van onze stuitermomentjes!


Nummer 6: Laagwater
Watertoerisme: zonsondergang bij een oude boom aan het water waar een pleziervaartuig aangemeerd ligt.
Ik woon in het Rivierengebied. Daar heb je te maken met hoogwater en met laag water. Afgelopen zomer stond het water in de rivier de Nederrijn heel laag en kon ik dit mooie moment vastleggen. Het is vlakbij het Eiland van Maurik waar veel recreatiemogelijkheden op en rond het water zijn, maar deze plek is zo magisch rustig.


Nummer 5: verbaasde ransuil tussen de herfstbladeren
Verbaasde ransuil (Asio otus) tussen de herfstbladeren
Je moet ze maar vinden. Maar mijn fotomaatje Carola heeft er oog voor. Samen op pad om deze geweldige ransuil te fotograferen. Gewoon midden in een dorpje, onder de kerktoren, zitten er daar soms wel 15 in een boom.

Ransuilen rusten niet, ze roesten. Vooral in de winter zitten ze graag bij elkaar in een boom. Een beetje tegen de stam gedrukt zodat ze één geheel vormen met de boom en bijna onzichtbaar zijn. De ransuil (Asio otus) is een middelgrote uil die opvalt door zijn felle oranje ogen en opvallende oorpluimen. Die lange oorpluimen zijn overigens geen echte oren. De wetenschappelijke naam betekent 'ooruil'. Zijn naam dankt hij aan de gelijkenis met een 'ranse', Middelnederlands voor 'muts met een kap die in plooien afhing'. De ogen zijn prachtig fel oranje-geel.


Nummer 4: Liefde ..... je voelt het
Soulmate: een man en vrouw lopen tussen oude bomen op Landgoed Mariёnwaerdt. Liefde, je voelt het.
Ergens op landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt kwam ik deze twee mensen tegen. Ze hadden alleen oog voor elkaar, zo mooi om te zien en ik heb dit moment mogen vastleggen. Ik heb nog veel meer mooie foto's gemaakt die ochtend, toch vind ik deze de allermooiste.


Nummer 3: Het Koninklijk huisje bij de forellenvijver
Het Koninklijk huisje liggend aan een vijver (forellenvijver) omgeven met bomen in Paleispark bij Paleis Het Loo
Aan het begin van de 17e eeuw werd het landschap van het park bij Paleis Het Loo aangelegd. Als je nu in het Paleispark bij Paleis Het Loo wandelt zie je prachtige vijvers en kom je meerdere huisjes tegen die verspreid staan door het park. Het park was bedoeld als plek waar de koninklijke familie en hun gasten hun vrije tijd konden besteden. In de zomer speelde een groot deel van het hofleven zich af tussen de bomen, velden en vijvers. Daarom moesten er in het park genoeg mogelijkheden voor activiteiten zijn zoals picknicken, schietoefeningen, bootje varen en vissen. De huisjes zijn ingericht om die activiteiten te kunnen ondersteunen. Naast de forelvijver vind je dit mysterieuze kleine huisje. In dit huisje verzamelde het paleispersoneel aangeschoten wild. Vervolgens gingen de dode dieren door de vleesmolen. Samen met wat meel werden ze dan aan de forellen gevoerd. De forellen uit de vijver werden geserveerd in het paleis. Zo had de koninklijke familie verse forel ter beschikking als er gasten waren.


Nummer 2: bomenlaan op landgoed Soelen
Magische bomenlaan in het sprookjesbos bij landgoed Soelen
Hoe magisch kan een bomenlaan zijn in het sprookjesbos bij landgoed Soelen. Van deze laan heb ik al zo veel mooie foto's, in verschillende seizoenen en ook met wandelaars, gemaakt. Het is er heel afwisselend. Zo heb ik daar in de winter ook een nostalgische foto gemaakt van schaatsers op de gracht bij het kasteel.


Nummer 1: Molen De Vlinder, parel van de Betuwe
Schitterende zonsopkomst bij Molen De Vlinder, parel van de Betuwe.
In de vroege ochtend, en dan bedoel ik ook heel vroeg (zo rond 05.00 uur) is het hier zo stil. De rivier de Linge ligt er rustig bij. Je hoort alleen af en toe de ganzen gakken bij het overvliegen. En als je dan zo'n zonsopkomst ziet dan is dat dubbel genieten.142 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page