top of page
  • Christa Moetwil - van Dijk

Winterlandschappen uit de Betuwe

Nederlandse winters, als landschapsfotograaf kijk je er naar uit om mooie winterfoto's te maken. Je kijkt naar de weersverwachtingen, gaat het vriezen, zijn de nachten helder, komt er sneeuw? En ja hoor, in de Betuwe kregen we een heel klein beetje sneeuw (af en toe stonden we toch ook wel in een sneeuwbui) het ging vriezen, er was wat rijp……. Het was genieten met volle teugen en het leverde prachtige winterse beelden op die ik graag met jullie wil delen. Ben benieuwd of jullie ook nog op pad zijn geweest en mooie winterse landschapsfoto's hebben gemaakt........

Een prachtig winters landschap met twee wandelaars die tussen de oude notenbomen lopen terwijl het sneeuwt.
Fototas op mijn rug, statief onder de snelbinders en zo al fietsend over Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt kwam ik op de Notendijk. Het begon te sneeuwen. Eerst zachtjes, met kleine vlokken, maar al gauw steeds heftiger met grote, dikke vlokken. Deze wandelaars, die tussen de oude notenbomen liepen, genoten van dit sprookjesachtige winterse landschap.

Winters landschap van een sloot met bomen. Door de sneeuw lijkt het alsof de sloot de vorm van een hart heeft.
Zoals gezegd, er viel een beetje sneeuw in de Betuwe. Op weg naar Landgoed Mariënwaerdt kwam ik deze sloot met bomen tegen. Hier heb ik al vaker gefotografeerd met zonsopkomst maar door de sneeuw valt het nu pas op dat de sloot een hartvorm heeft, zien jullie het ook?

Boomstammen waar de sneeuw door de wind tegen de stammen aangeplakt zit. Niet teveel, zodat de hele stam wit was geworden, maar precies genoeg voor mooie structuren.
Door de wind was de sneeuw op veel plekken prachtig tegen de stammen aangewaaid. Niet teveel, zodat de hele stam wit was geworden, maar precies genoeg voor mooie structuren.

Het Nederlandse platteland in de winter tijdens een sneeuwbui. Tussen hoge bomen zie je een schuurtje met schapen ervoor.
Regelmatig kom ik onderweg naar werk dit schuurtje tegen en denk ik hoe kan ik dat op een mooie manier vastleggen.....en toen viel er een klein beetje sneeuw in de Betuwe.......Ben benieuwd of ik deze foto ook zo in de lente kan nemen en dan met een veld vol gele bloemen.

Een oer-Hollands tafereeltje. Het is bij de uiterwaarden van Culemborg. Geen sneeuw maar wel heel veel schaatspret op het ijs.
Een oer-Hollands tafereeltje. Deze foto is in december 2022 genomen. Het is bij de uiterwaarden van Culemborg. Geen sneeuw maar wel heel veel schaatspret op het ijs.

Een typisch Hollands winterlandschap met schaatsers op de slotgracht bij het kasteel. Met koek en zopie binnen handbereik.
Winter in Nederland betekent schaatspret op het natuurijs. Dit is een typisch Hollands winterlandschap met schaatsers op de slotgracht bij kasteel Soelen. Met koek en zopie binnen handbereik. Koek-en-zopie is een term die gebruikt wordt voor het voedsel (meestal snert) en de drank (meestal warme chocomel of glühwein) die tijdens schaatsperiodes bij het ijs verkocht wordt. In de winter van 2021 kon ik dit nostalgische plaatje schieten.

Winterse zonsopkomst Nederlands polderlandschap. Weiland met rijp en met sloot en hek en op de achtergrond hoge bomen en de zonsopkomst.
Winterse zonsopkomst Betuws landschap op de grens van Maurik - Rijswijk (Gld)

Een klein winters wonderlandschapje, een bloem in het gras met rijp met mooie pasteltinten door het mooie ochtendlicht. Een berijpte wereld.
Frozen nature - Het ochtendlicht....de rijp.... Na een koude nacht was er een prachtige berijpte wereld in het buitengebied van Maurik (Betuwe). Al fietsend geniet ik van deze magische ochtend. Soms vergeet ik dan zelfs foto's te maken. Het ochtendlicht was fraai, mooie pasteltinten en toen zag ik dit tafereeltje........een winters wonderlandschapje.

Een nostalgisch Nederlands landschap. Molen met sneeuw, ijs en hoogwater in de uiterwaarden. Hierdoor konden mensen alleen per motorbootje de dijk bereiken.
Sneeuw, ijs en hoogwater - in februari 2021 viel alles samen bij Korenmolen De Hoop in Rijswijk (Gelderland). Wat was het koud op de dag dat ik deze foto maakte, brrrrr. Door de vriestemperaturen en de stevige wind, was het voor het gevoel ijs- en ijskoud. En door het hoge water waren de uiterwaarden ook ondergelopen waardoor de bewoners van de molen zelfs met het motorbootje naar de wal moesten varen. Het is wel een nostalgische foto geworden.

Ik ben oprecht heel benieuwd naar jullie reacties op deze blog én natuurlijk ben ik ook erg benieuwd hoe jij de winter hebt gefotografeerd. Laat hieronder gerust een reactie achter.


133 weergaven2 opmerkingen

2 Yorum


helmastarink
03 Mar 2023

Wat een prachtige serie winterfoto's met je belevenissen in verhaalvorm. Chapeau.


Beğen
mail19177
mail19177
08 Mar 2023
Şu kişiye cevap veriliyor:

Dank je wel Helma voor deze leuke reactie.

Beğen
bottom of page